al contingut a la navegació Informació de contacte

Municipi de Montellà i Martinet

El municipi de Montellà i Martinet es troba a la part de la comarca de la Cerdanya que pertany a la província de Lleida. El terme municipal de Montellà i Martinet comprèn també els nuclis de Béixec, Víllec i Estana. El municipi limita a l'oest amb la comarca de l'Alt Urgell i al sud amb el Berguedà. Montellà i Martinet és una de les portes d'entrada al Parc Natural del Cadí-Moixeró. És per això que la població rep molt turistes amants de la natura i la muntanya. Nombroses passejades i rutes de senderisme i muntanya parteixen d'aquesta bonica població.

Martinet, la capital comercial i de serveis del Baridà, és el Portal d’entrada a unes terres històriques amb més de 1.200 anys d’història. Amb una accidentada orografia, enmig de petites valls, engorjats camins, que s’estenen a peu de la Serra del Cadí i trenquen el relleu de les planes de la Seu i la Cerdanya. Un cop traspasseu aquest portal rebreu una cordial i calorosa rebuda i gaudireu d’un territori ple d’emocions. Emocions de la natura.

Montellà i Martinet compten amb un patrimoni natural excepcional, que s’ha preservat fins als nostres dies. Concretament formem part del Parc Natural del Cadí-Moixeró; dels Espais d’Interès Natural ( EIN ) de les Serres del Cadí-Moixeró, Riberes de l’Alt Segre i de la Xarxa Natura 2000 mitjançant els espais Riberes de l’Alt Segre, Riu de la Llosa i Prepirineu Central Català.

Al centre d’interpretació de la Casa del Riu; seguint rutes com la de la Llúdriga i els senders que s’enfilen a prats alpins com els de Prat de Cadí o Aguiló o valls com la de Bastanist on la natura us emocionarà.

Emocions dels paisatges. Part del nostre municipi és dins d’un llarg congost, excavat pel Segre, on hi desguassen els rius de les valls transversals com el de Bastanist i el de la Llosa. Aquest encaixonament del Segre ens ha condicionat, històricament, el traçat de les vies de comunicació i la ubicació dels nostres pobles. Els contraforts de la serra del Cadí ens delimiten pel sud i constitueixen el límit natural amb les comarques de l’Alt Urgell i el Berguedà. A Llevant, limitem amb la depressió de la Cerdanya ( subcomarca de la Batllia o petita Cerdanya ), i a l’oest, amb el pla de la Seu d’Urgell o Urgellet. Sota els vessants septentrionals de Cadí, de les seves altes parets i de les seves canals de roca calcària davallen perpendiculars els serrats o estreps de prat d'Aguiló, i el collet de les Basses de l'Ós, el sot de Llobateres, el coll de l'Estenedor, la serra de la Madrasta, el collet del Verger Verd, el de l'Orri, el sot de la Troncada i fins l'ampli prat de Cadí, que hi ha sobre Estana, que són enllaçats pel camí dit dels Collets, traçat en el relleu al peu de la paret cadinenca i enlairat sobre les clotades de la vall de Ridolaina, del torrent d'Avellanosa, del de Fontfreda, la canal de Bastanist, el torrent d'Estana i la canal del Cristall.

Una bona part del territori municipal és integrat en el Parc Natural del Cadí-Moixeró, llocs per emocions més fortes, emocions que ens recorden la força de la natura.

Emocions de la cultura. Al llarg de la història, les diferents societats que ens han precedit han deixat un llegat cultural en forma de feixes, ponts esglésies, castells, búnquers...L’emoció de descobrir aquesta herència dispersa per tot el municipi de Montellà i Martinet, la quals ens explica no només d’on venim sinó també quina ha estat l’evolució històrica dels nostres pobles i la seva gent, ja que gran part del nostre patrimoni mostra l’empremta que hi ha deixat conflictes bèl•lics, aiguats i l’abandonament arran de l’èxode rural. Part d’aquest patrimoni cultural s’ha valoritzat per divulgar, entendre i recordar part de la nostra història. És el cas del Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà, que forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, espais per emocions i on les pedres parlen. Emocions de la festa. Com que molts veïns han hagut de traslladar la seva residència lluny del seu poble d’origen, com en Cisquet, un dels protagonistes de la nostra història, avui en dia les festes majors, les fires i els aplecs prenen rellevància molt especial, ja que són ocasions per retrobar-nos i omplir els pobles de festa. A l’aplec de la Mare de Déu de Bastanist i a totes les festes predomina el so de l’acordió diatònic, que fa de banda sonora per les emocions dels retrobaments.

Emocions del camp. La nostra base productiva s’assentava sobre l’activitat agrària tradicional fins ben entrada la segona meitat del segle XX, moment en què es va transformar el modus vivendi de les societats tradicionals de muntanya i es va modificar l’economia que imperava fins aquell moment, basada en l’autoconsum i la subsistència, per deixar pas a les noves formes d’explotació del camp. Aquest fet va comportar que desaparegués l’estructura econòmica tradicional gradualment i va condemnar un gran nombre de conreus a l’abandonament o a la seva transformació en terres de pastura. Al nostre territori això va provocar una reducció tant de nombre d’explotacions com de productors, ja que les petites explotacions de mitjana i alta muntanya van esdevenir difícilment viables. La nostra orografia aïllada va estimular en el passat l’aparició d’un seguit de petites indústries rurals d’àmbit familiar que van sorgir per satisfer les necessitats bàsiques de la població. En són bon exemple les activitats d’explotació del bosc, la transformació de la producció primària per obtenir formatge, mantega, embotits o teixits de llana, les fargues, els molins, els forns de calç i les teuleries. Avui en dia estem en un procés de recuperació de moltes espècies típiques de la zona, que alguns dels nostres productors agroalimentaris utilitzen per obtenir productes de primera qualitat, que emocionen als 5 sentits.

Emocions de futur. Tot el Baridà va iniciar ja fa un temps un “renaixement” recuperant població i després d’un procés del procés participatiu “Quin futur volem al Baridà” municipis com Montellà i Martinet han iniciat una transformació positiva tot prenent consciència que el camí ha de ser el del respecte a partir de les bases del creixement sostenible, tenint cura del medi, la societat i la cultura endògena, que fan mirar el futur amb l’emoció per transmetre uns valors als més joves i als que apostem per una vida en aquestes valls. Estem caminant i treballant conjuntament amb altres municipis del Baridà cap un escenari de futur on tinguem oportunitats laborals i per que sorgeixin oportunitats entorn a un turisme respectuós i una producció agroalimentària de qualitat, així com també una industria basada en l’aprofitament sostenible dels recursos naturals.

Us en volem fer partícips i que viviu amb nosaltres l’emoció perquè el territori sigui viu!

Emocions en l’esport. Gràcies als espais naturals, els paisatges i de la xarxa de senders que disposa Montellà i Martinet, és un espai idoni per la pràctica de diferents esports i activitats amb contacte directe amb la natura i pensades per diferents públics. Des de una passejada tranquil•la seguint els senders prop del Segre tot gaudint de la pesca de la truita de riu, esport molt arrelat i amb tradició a la zona, a una pujada a les cotes més altes del Cadí corrent tal com fa el gran campió Kilian Jornet que té ubicat al poble de Martinet l’Espai que porta el seu nom. La bicicleta de muntanya també té el seu protagonisme amb curses com la pujada al Pla de l’Àliga que amb 30 km i 1000 metres de desnivell és un repte i a l’hora una recompensa per als més agosarats i on l’esport és una emoció.

Emocions gastronòmiques. La cuina tradicional, la feta poc a poc i amb estima o la cuina amb tocs de modernitat a partir de les receptes de tota la vida són fàcils de trobar en les nostres contrades. Molts dels nostres cuiners aposten fermament per el producte local, el de proximitat respectuós i adaptat a la terra sàviament. La truita de riu, la carn ecològica, el pa de pagès amb denominació d’origen, xocolates i pastisseria, embotits i altres productes són típics i habituals en les nostres taules i comerços. La conjuntura entre cuiners, productors i les receptes tradicionals desperten les emocions dels cinc sentits.